Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kamarás István OJD: Csöndgránát

2009.04.14

Kamarás István OJD:

Csöndgránát

(A 13326. jelentés)

 

            Szeptember 23. 6 óra 01 perc: megfigyelt személy (a továbbiakban m.sz.) kilép a kapun. Ezúttal tizenháromezer-háromszázhuszonhatodszor. Összehúzza magán a kabátot, nekivág. Ez alkalommal is végig a Zsurló úton, a Solt úton, majd a Thán Károly úton. itt találkozik (6 óra 11 perckor) az első járókelővel, Varga Péter lemezlakatossal, aki csak néhány napja költözött ide. Szemrevételezi őt, meg van elégedve vele. Ez a napja jól kezdődött. Legfeljebb annyi mellékíze maradt, hogy a gusztusos nő legalább tíz-tizenöttel idősebb az asszonynál. Varga Péter utána fordul, hogy hátulról is felmérje. Ekkor már vagy húsz méterre lehet tőle, így aztán már nem hallhatja, hogy a gusztusos nő (vagyis m.sz.) dúdolni kezd (ld. 8897., 9876., 11324, 12465. jelentéseket): Serkenj föl kegyes nép, mosolyog az hajnal, aranyszál tollakkal repdes mint egy angyal. Ingó-bingó zöld fűszál szépen felöltözik, milliom rózsában meg is törülközik. Amennyi fűszál van a tarka mezőben, annyi áldás szálljon kedvesem fejére. És újra elölről, egészen az Etele térig.

            6 óra 15 perc: özönlenek ki az utasok a pályaudvarról. „Tíz percet késett, tíz percet6 késett, tíz percet késett…” A Kelenföldi úton halad tovább. HERMES FAISKOLA A TÉR TÚLSŐ OLDALÁN. A tér túlsó oldalán. A végtelen tér túlsó oldalán. MIGNON ESZPRESSZÓ. Mignon eszpresszó a végtelenen innen. SZENT SZÍV PLÉBÁNIA.  M.sz. keresztet vet. Özvegy Bélley Miklósné (ld. 876. jelentés) úgy értelmezi a mozdulatot, mintha ez a hóbortos nő megáldotta volna őt, lakatos Pálné anyagkönyvelő (ld. 8765. jelentés) pedig úgy, mintha integetne valakinek. „A cafka!”, tör ki Lakatosnéból, de igazából nem az integetőre haragszik.

            M.sz. a mai napon először a Kelenföldi út 38. sz. ház előtt áll meg (ezúttal 2823. alkalommal), amelynek földszinti ablakából tavalyi mikulások bámulnak kifelé, meg egy fél éves húsvéti kisnyúl. Kisnyulak ezek, simogasd meg, a tieid!

            6 óra 22 perc: tovább indul. GENERÁLIMPEX. Ex-pex, kimehetsz, holnapután bejöhetsz! MŰBÚTORASZTALOS. MIKROFILM SZERVIZ. ITT JÁRT BORI. Itt járok én is a végtelenen innen, kisnyulaimmal. Neked tartogatom őket.

            Másodszor (6 óra 22 perckor) a Haladás mozi előtt áll meg (9829. alkalommal). A NYOLCADIK UTAS A HALÁL. Ő az! A beesett arcú, a vaskos könyvbe temetkező, a felvihogó. De mi heten, egymás kezét fogjuk, és bátran kínálgatjuk őt a süteménnyel. Temetésre megy, koszorú van a csomagtartóján. Ő már nyugdíjas, mi viszont menyasszonyok. Ha akarjuk, megfogatjuk ujjunkon a karikagyűrűnket. Hunyorog tőlük. Elalszik. Mesekönyvet olvasott. A Csipkerózsikát? A következőnél leszállunk. BETTY SZEMFELSZEDÉS. AMERICAN STYLE BROOKLY FARMER. TERE-FERE KIFŐZDE. DISZNÓTOROS KÁPOSZTA. HÜLYE FERÓ! TE VAGY A HÜLYE, SZIVIKÉM! Kisnyulak ezek, szivikém, neked őrzöm őket! Nem, nem voltunk balga szüzek! Elrejtettük a kisnyulakat. Aztán leszálltunk, s megszabadultunk. Itt várunk rátok, a cédrus alatt, a tarka mezőben.

            A töltésnél áll meg harmadszor (6 óra 51 perckor, 939. alkalommal), s nézi, számolja a tehervonatot. Ötvenkilenc, hatvan, hatvanegy, hatvankettő, hatvanhárom. Ribiszke-1963, Birsalma-1964, Egres-1965, Eper-1966, Gránátkocsonya-1967, Ribiszke-1968, Som-1969, Kajszi-1970, Birskörte-1971, Őszibarack-1972,  Vadkörte-1973, Eper-1974, Szamóca-1975, Kajszi-1976, Málna-1977, Eper-1978, Meggy-1979, 1980, 1981, 1982, 1983, 1984, 1985, 1986. És most itt állunk a cédrus alatt, a tarka mezőben. Személyvonat az ellenkező irányból. M.sz. meglebbenti a kezét, aztán mégsem integet. Nem is számol. Indul tovább. TEJIPARI VÁLLLAT MINŐSÉGI FŐOSZTÁLY. SAJTÖMLESZTŐ ÜZEM. ZIPPZÁR ÉS NADRÁGTARTÓ. EZÜSTÖTVÖS. PRAKTIKUS AJÁNDÉK AZ ÓRASZÍJ. A kisnyulak az én ajándékom. A két galamb az én ajándékom. A két alma az én ajándékom. A BŐRE ŐRE. Érintsd meg őket!

            Negyedszer (7 óra 03 perckor) m.sz. A Reismann-emléktábla előtt áll meg (7712. alkalommal). RESMANN KÁROLY MIKSA FESTŐMŰVÉSZ, ROMANTIKUS TÁJKÉPFESTŐ, A BUDAPESTI EKLEKTIKUS  ÉPÍTÉSZET BELSŐ DÍSZÍTŐMŰVÉSZETÉNEK NEVES KÉPVISLEŐJE. a végtelenen innen, a cédrus alatt, a tarka mezőben: Reismann Károly Miksa tájképfestő műve. Látod, ez itt a cédrus, ezek mi heten, a menyasszonyok. Nem lesett meg, csak elképzelt minket. M.sz. 7 óra 23. perckor folytatja útját. 7 óra 24. perckor Érszegi Zoltán fűtéstechnikus pillantja meg: üzemképes futómű, miegymás, a kondicionáló torna vitathatatlan eredménye; kár hogy mindjárt kimegy a képből, meg kellene jegyezni.

Megbámulnak. Főleg ablakokból. Az öregebbek. Galambjaidat is. Elhessentem a tekintetüket. Ha most háromszor megforgatnám a gyűrűt… Akkor nem hinnék Benned eléggé. Csapó Edina, a Kaffka Margit gimnázium harmadikos tanulója (ld. még 13298. jelentés) is alaposan szemügyre veszi m.sz.-t. Sóhajt: Istenem, add, hogy ez a nő egyszer még olyan boldog legyen, mint most én, vagy hadd legyek majd olyan boldog, mint ez a nő lehetett valaha; különben Rád bízom, ámen!

            Ötödször (7 óra 28 perckor) Frantisek László villamossági javítóműhelye előtt áll meg (8474. alkalommal), hogy ismét megcsodálja az ősrádiót. DEKORÁCIÓ, NEM ELADÓ. Megint vételzavar? Megint? mindig?  halló, itt én! Meg a kisnyulak, a galambok, az almák. Jó melegek. Reismann Károly Miksa művei, de nem leste meg, csak elképzelte őket. Halló! Vételzavar? GARANCIÁVAL, HATÁRIDŐRE. Frantisek úr, az idő végtelen, de átfogható, hacsak nincs vételzavar. M.sz. ma nem áll meg sem a Bartók mozi, sem a Szent Imre, sem a Gárdonyi-szobor előtt. BARTÓK GALÉRIA. NELLI BUTIK. EAST. LGT. SKORPIO. ORGASMUS. HORROR BAND. PÁVA UDVAR. EZEMESTER BOLT. COOPTURIST. ÁLTALÁNIOS JAVÍTÁS. FALRADÍROZÁS ÉS SZŐNYEGTISZTIÍTÁS. Nem, sajnos már csak a szőnyeg mintájára emlékezem. És az üvegcserepekre. Nem hallatszanak tőlük a minták. Frantisek úr, túl hangosak ezek a cserepek! Át kellene jutnom valahogyan az üvegtengeren!

            A hatodik állomás (8 óra 02 perckor) a XI. Kerületi Tanács házasságkötő terme (17. alkalommal.) M.sz. megpróbál átlátni a foncsorozott üvegen. Mélyen tisztelt publikum! A XI. Kerületi Tanács Végrehajtó Bizottsága nevében azt javasolom, várjunk még egy kicsit! Legalább addig, míg el nem múlik ez a fránya vételzavar. Ugye, Frantisek úr, ön mint koronatanú, ön is így gondolja? Ugyanis, mélyen tisztelt publikum, miként a meglazult csavarok alól előbukkannak a kistörpék, azonképpen múlik el a vételzavar, de addig is kezdjük meg a visszaszámlálást! Csak arra kérem önöket, könyörögve kérem, hogy nem valami nevetségesen alacsony számmal kezdjék el, mert akkor, ugyebár, minden igyekezet kárba vész. Ért engem, ugye, kedves Frantisek úr?

            8 óra 32 perckor a szovjet hősök emlékműve előtt (7236. alkalommal) áll meg e napon hetedszer m.sz. D. A. AFANASZJEV. Sz. M. PESZENKO. A. D. ZALIGIN. P. K. KLUGYINSZKIJ. N. K.  ARBATOV. Dmitrij Alekszandrovics Afanaszjev, könyörögj érettünk! Szergej Mihajlovics Peszenko, könyörögj érettünk! Alekszandr Dmitrijevics Zaligin, könyörögj érettünk! Ittmaradottak vigasztalója, könyörögj érettünk! Ájtatosság jeles edénye, könyörögj érettünk! Titkos értelmű rózsa, könyörögj érettünk! Dávid király tornya, könyörögj érettünk! Mária, aranyház, könyörögj érettünk! Frigynek szekrénye, könyörögj érettünk! Ingó-bingó zöld fűszál, könyörögj érettünk! Hazaindulók hazahozója, könyörögj érettünk! 9 óra 13 perckor indul tovább a Szabadság-híd felé.

            Nyolcadszor (9 óra 19 perckor) a pesti pillérnél áll meg (12875. alkalommal), szatyrából egy bordó falevelet vesz elő, s a tenyerére helyezi. Ráfúj. A levél elreppen. Nem, köszönjük, nem szükséges. Jól elférünk benne ketten is. Nézzük egy darabig a vizet, aztán elnevezzük egymást.

            9 óra 39 perc: m.sz. indul tovább. Lehet, hogy még nem hord melltartót, állapítja meg (9 óra 42 perckor Hévizy Lajos, a Budapesti Műszaki Egyetem tanársegédje. M.sz. meggyorsítja lépteit. Neked neveltem őket. PETURBÁNYI GERGELY A FŐVÁROS TISZTI ORVOSA. Minden renden, doktor úr, csak a szédülés. Talán a végtelentől. Az a baj, doktor úr, hogy akármerre fordulok, mindig előttem van észak, hátam megett dél, és ezért ebben már nem tudok hinni, ne is haragudjon! És már abban sem, hogy a meglazult csavarok alatt laknak a kistörpék. Lehet, hogy a glóriától? Higgye el, igazán nem magam miatt hordom. Ez a jelem. Jól van, akkor inkább megmondom: ez egy buborék, kettőnknek. Fellebbenni. PIZZÉRIA. A BŐRE ŐRE. HANGLEMES HETEK. LÉGMÁN LEVENDULA LEGJOBB, LEGTARTÓSABB POSZTER SHOW REKLÁM ÁRAK. Csöndgránát robbant itt a közelben. Ez most jó.

            10 óra 04 perckor betér a Múzeum-kertbe. Itt áll meg ma kilencedszer a lépcsőnél (9183. alkalommal). Leteszi szatyrát a legalsó lépcsőre, leül mellé. (21 Celsius fok.) A szatyrából szalvétába csomagolt tízórait vesz elő, s eszegetni kezdi. Akármerre van észak, doktor úr, én már mindig középen maradok, mert itt a legszéldítőbb. Itt állok és jelzek.

            10 óra 30perc: m.sz. a szalvétát és a kardigánját a szatyorba helyezi. Indul tovább a Nyugati pályaudvar felé.

            Tizedszer (10 óra 54 perckor) az aluljáróban, a virágüzlet előtt áll meg (23. alkalommal). Tétován bemegy, kihúz egy gerberát, majd szabadkozva visszadugja. Kimegy. Az eprek, a meggyek, a birsek, a kajszik mind beszáradtak, de az almáim még melegek, csak félnek, hogy majd egyszer ők is.

ÉREMBOLT. MELLTARTÓS KOMBINÉ. GYÓGYHASKÖTŐ. EDDA. HOBO BLUES BAND. HARD LÉGIÓ. SEX PISTOLS. ÖÜBLÖS BABAKOCSI ÉS EGYÉB RÉGI BÚTORDARABOK. 400 SZÉGYSZÖGÖL GHYÜMÖLCSÖS. KÖNYÖRÖGJ ÉRETTÜNK!

            Tizenegyedszer (10 óra 43 perckor) a Filmmúzeum előtt áll meg (6714. alkalommal) UTOLSÓ TANGÓ PÁRIZSBAN. HALÁLOS TAVASZ. A nyolcadik utas elaludt, mi pedig egymás kezét fogva leszálltunk, hogy ott a cédrus alatt, a tarka mezőben várhassuk be vőlegényeinket. A többiek titokban megforgatták gyűrűiket, mert nem bíztak bennük eléggé, de én megmaradtam pirosbetűsnek. Számolod, ugye, hogy még hányat kell aludni, hogy megsimogathasd a kisnyulakat? Csak arra vigyázz, kedvesem, nehogy nevetségesen alacsony számmal kezdjed a visszaszámlálást, mert akkor egyszer és mindenkorra elrontod a játékot! FÜLBELÖVÉS REKLÁMÁRON. BRILLIÁNSPÓTLÁS. Mária, aranyház, könyörögj érettünk! frigynek szekrénye, könyörögj érettünk!

            11 óra 12 perc: Zimányi Béla belső ellenőr, három kiskorú gyermek apja futó pillantást vet m.sz.-re, majd elbizonytalanodik, siet hivatalába.

            11 óra 27 perckor áll meg tizenkettedszer a Haas és Czjek KFT üveg és porcelánboltja előtt (13189. alkalommal).  Az égbúra mégis üvegből volt. Az űrpilóta hebeg-habog, hogy ő ezt álmában sem gondolta volna. A városokban és falvakban az úttörők, erdőkön, mezőkön a kistörpék gyűjtik a cserepet, hogy most már az Üveghegy is igaz legyen, és akkor a TALÁN is valószínűvé válik, ugye Frantisek úr? Hány milliónál szabad elkezdeni a visszaszámlálást? Csak a buborékunk el ne pattanjon addig! MAGYAR TÁJÉKOZÓDÉÁSI FUTÓK SZÖVETSÉGE. FÖLDGÖMB- ÉS TÉRKÉPBOLT. Négy irányból érkezik ide a végtelen. Ettől szédülök. Nehéz hinnem a túlontúl nagy számokban, mert azok sosem fogynak el. BELL KUTYAKOZMETIKA. FIRST CLASS DRINKBÁR. ESZTERGATOKMÁNY. FELEVSZÜNK POLGÁRI ŐRT, BÉRELSZÁMOLÓT. TESTÉPÍTÉS, SZAUNA. ÖN A VENDÉGÜNK LESZ. NÉVJEGYEK, ESKÜVŐI MEGHÍVÓK. Már csak almáimmal.

            Tizenharmadszor (11 óra 51 perckor) a Fantázia női fodrászat előtt áll meg (43. alkalommal), csak egy pillanatra, hogy megigazítsa haját a kirakatüveg tükrében. Futva indul tovább.

            Ezúttal is délre érkezik meg a Nyugati pályaudvarra. Ezúttal is az érkezési oldalon. Ezúttal is (a 13326. alkalommal) itt időzik leghosszabban. Az érkező síneket bámulja. A vonatok már régóta nem érdeklik. Már 7. éve és 135. napja nem faggatja a vasutasokat és az utasokat, hogy érkezett-e, várható-e újabb hadifogoly-vonat.

            13 óra 24 perckor hagyja el a Nyugati-pályaudvart. A visszaút ez alkalommal is eseménytelen.

(1988-1990)

Kíváncsian várom és hálásan fogadom olvasóim kommentárjait


 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.