Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szózatom a nemzethez

2009.06.13

Szózatom a nemzethez

1. Ismerjük fel lényegi közös magvát, lényegi hasonlóságát ilyen fogalmaknak, mint emberi méltóság és istenképmásság, felebaráti szeretet és szolidaritás, a nyereséges vállalkozás és talentumokkal való elszámolás, kreativitás és Creator Spiritus, társadalmi egyenlőség és Isten előtti egyenlőség, nemzeti, gazdasági és kulturális felemelkedés és Isten országa, a múlt bevallása és bűnbánat, optimizmus  és remény, egészség és egész-ség, a jólét és jól-lét, Szent István és Mátyás király, Bethlen és Rákóczi, Kossuth és Széchenyi, Bibó és Nagy Imre, Ady és Bartók, József Attila és Pilinszky, Németh László és Kertész Imre! Próbáljunk meg tolmácsolni és közvetíteni e fogalmak hívei között.

2. Kérjük és adjunk számlát, hogy jól aludhassuk álmunkat, hogy ne hizlaljuk tovább a nyugdíjunkat is felfaló fekete gazdaság gömböcét.

3. Ne csak mondjuk, hanem szívből kívánjunk is embertársainknak jó reggelt, jó napot, jó estét. Ha belépünk egy liftbe ismerősök vagy ismeretlenek közé, ne csak emelkedjünk, hanem emelkedettek is legyünk, s köszöntsük szép szóval utitársainkatl.

4. Legyünk aprólékosak a kicsiben, és nagylelkűek a kicsinyesekkel!

5. Legyünk felek (felelősek és felebarátok) és egészek (egészségesek és

egész-ségesek)!

6. Legyünk lehetőleg felhőtlenül, de sosem felelőtlenül optimisták. Még szent dolgokon is nyugodtan nevessünk, de csak szívvel-lélekkel. Letargia ellen alkalmazzunk világnézetünknek, habitusunknak és ízlésünknek megfelelő, minket felemelő liturgiát!

7. Ne legyünk se technokraták, se pszichokraták, hanem olyan demokraták, akik felebarátaik egyenlőségét hirdetik abban az értelemben, hogy az egyik ember fele a másiknak.

8. Nemzet, demokrácia és modernség összetartozó, egymást átitató fogalmak, csakis együttes megvalósításukkal tudunk felzárkózni a történelmi zsákutcából, a perifériáról, a magyar ugarról.

9. Érdekeinket, s még inkább értékeinket képviselve cseréljünk eszmét másokkal és a másikkal. Ha szükséges, vitatkozzunk is velük, ám az igenek és nemek mellett megfelelő arányban és súllyal szerepelje az „értelek”, a „szerintem”, az „az is lehet, hogy”, a „talán mégis”.

10. Szalézi Szent Ferenccel együtt valljuk, hogy mindenkit elfogadunk útitársnak, akiktől még útirány-módosítási javaslataira is nyitottak vagyunk.

11. Bár igen sok minden múlik a tisztességes állami, pártpolitikai és parlamenti tevékenységen, valljuk hogy az ország sorsa végül is a helyi társdalomban, a civil szférában, a közösségekben dől el.

12. Ami pedig a keresztényeket illeti, legyenek tudatában, hogy mindhárom nagy európai politikai irányzat keresztény gyökerű. Nem csak a keresztény konzervatív keresztény demokrácia, hanem a keresztény szabadságfogalomból („hitetek szabaddá tesz benneteket”) eredő liberalizmus és a felebaráti szolidaritás gondolatát magába ötvöző szociáldemokrácia is. Éppen ezért a magyar keresztényeknek azért kellene munkálkodni és imádkozni, hogy mindhárom minél jobb minőségű legyen. A keresztényeknek - felvállalva a naivitás, a nevetségesség és akár a bolondság látszatát is  - mindent el kell követniük a társadalom minden szintjén jelenlévő ellenségeskedés, acsarkodás, kirekesztés, személyeskedés és bűnbakkeresésé enyhítésére, nem csak  az okos kompromisszumok (elsősorban a legnagyobb közös osztó keresése), hanem szeretet jegyében történő kiengesztelődés jegyében.


Szózatomhoz felsorakozott az Ordo Joculatrorum Dei héz tagja

Kíváncsian várom és hálásan fogadom olvasóim kommentárjait

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.