Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Könyvbemutató a Győri Szalónban

2020.05.20

 

Kamarás István: Embertan-erkölcstan sztori

Csiszár Antal írása

Kamarás István két kötetét is bemutatták az érdeklődőknek a Könyvszalon utolsó napján, november 20-án. A jól ismert szociológussal, egyetemi tanárral, szépíróval, az Isten Bohócai Rend alapítójával Homor Tivadar erkölcstani tantárgypedagógus beszélgetett.

Kamarás István 1988 óta vesz részt egy sajátos magyar tantárgy – az embertan-erkölcstan – kidolgozásában, és bevezetésének előkészítésében. Tankönyvíró, a NAT emberismeret fejezetének szerzője, pedagógusképzésben résztvevő egyetemi tanár, tanszékvezető. Itt krónikásként, az Embertan-erkölcstan sztori szerzőjeként szerepel.

Az erkölcstan kérdése társadalmi és tankönyvi kihívás is egyben. A megfelelő szintű oktatáshoz kellő számú és felkészült pedagógusra van szükség. Ez önmagában is problémaforrás. Egyrészt vannak egyetemi diplomát szerzők eme diszciplína tanításához, de van hatvan órás képzés is nem szakos tanároknak, ami az előzőek körében méltán kelt feszültséget. Főleg akkor, ha a tapasztalatok szerint az iskolavezetők a hatvan órásakat részesítik előnyben. Ez utóbbi tanfolyam kevéssé vértezi fel a pedagógusokat, hiszen napjaink képlékeny viszonyai sebeket ejtettek az általános erkölcsi nívón, a farkastörvények nem kedveznek a segítőkészségnek, együttérzésnek, odaadásnak. Az emberi kapcsolatok sokszor kihűlnek, mindenütt tapasztalható a tömegember-lét általános elidegenedettség érzése. Ezen kíván segíteni hosszabb távon az új tantárgy, ám a kísérlet sajnos kudarcba fulladt. E hungarikumnak számító pedagógiai kezdeményezés krónikáját vetette papírra Kamarás István.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.