Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Reflexiók Titkos kutatónapló c. könyvemre

2015.05.18

 

 Ölbei Lívia: Hol él Ajahtan Kutarbani? - Kamarás István akadémikus, szociológus, író és Isten bohóca. In: Vas Népe Online, 2015. április 16.,
Budapest -– Kamarás István professzor mindig meg tudja lepni a közönséget valamivel. Most éppen a Titkos kutatónaplóval, amely egyrészt szépirodalom, másrészt komoly szociológiai kutatás. És a sorok között most is ott bujkál az a szelíden határozott, csillogó és toleráns mosoly.
A szociológus nagyapa  ő volna Kamarás István személyesen  vezetésével egy balatoni nyaralás közben szociológiai kutatómunkába kezd a három unoka: Bertalan, Lilla, Anna és unokatestvérük, Mötyő. Első kutatásuk során azt vizsgálják, hogy ki mit válaszol a nyaralók közül a „Tudja-e, hol lakik Ajahtan Kutarbani király?” kérdésre. Ez követi a balatonfenyvesiek fagylaltozási szokásainak vizsgálata. Ősszel iskolatársaik és tanáraik körében a Micimackó-kutatást bonyolítják le, közben megismerkednek a százéves olvasáskutatóval, akit megtanítanak az internethasználatra, hogy segíthessen nekik az adatok feldolgozásában. Következik a karácsony-kutatás: ki mit szeretne adni vagy kapni karácsonyra?
A lázas és lelkes munkavégzés során egymás után sorjáznak az egyre érdekesebb kutatási témák. A Bosnyák téri piacon azt kutatják, hogy mi van a bevásárlószatyorban, és hogy mennyire lehet ebből következtetni a vásárlók élethelyzetére és kulturáltságára. A kutatás az Intersparban folytatódik, ahol megismerkednek és összebarátkoznak Hajléktalan Gyulával, aki bekapcsolódik a „Ha azt mondom, hogy…”-kutatásba.
Kamarás István akadémikus, vallásszociológus, olvasáskutató, valamint OJD (vagyis az Isten Bohócai Rend tagja) régóta szépiróként is népszerű; Csigamese című kötete például 1998-ban az év gyerekkönyve volt. De írjon bármiről, a szakmája sosem engedi el. Legújabb (ifjúsági) regénye, a Titkos kutatónapló (a Luther Kiadótól) mintegy mellékesen „szakszerűen” beavatja az olvasót a szociológiai kutatás rejtelmeibe. Mindez persze nem zárja ki a kisebbfajta csodákat sem, amelyekre igazán nagy szükségünk van. Mint Ajahtani Kutarbani királyra. Na, vajon hol lakik? Aki nem biztos a dolgában, kérdezze meg Babó Tittit, ott várakozik a Négyszögletű Kerek Erdő szélén.

 


Fűzfa Balázs (2015) Gyermektudósok. In: Élet és Irodalom, 59:32:21.
       Kamarás István ért a gyerekek nyelvén. Kamarás István mindenféle nyelveken ért. Először is adott, hogy az Isten Bohócai Rend tagja (OJD=Ordo Joculatorum Dei), másodszor egész életében elkötelezettje a derűnek és a csodáknak (melyek nélkül úgysem ér semmit az egész).
       Klasszikus olvasáskutatásai és egyéb tudományos munkái mellett az utóbbi két évtizedben egyre szaporodnak szépprózai szövegei, melyekkel elbűvöli fiatal s idősebb olvasóit egyaránt. Műfajteremtő regényei úgy ötvözik egybe a valóságot és a fikciót, hogy még a „legkamarásabb” olvasók sem nagyon tudják eldönteni, mi az, ami komoly tudományos anyag és mi az, ami játék, tréfa, bohó(c)ság. (Ilyen szöveg volt például a Jézus-projektum is néhány évvel ezelőtt.)
       Azokban a szép időkben, amikor A Mester és Margaritáról lehetett Magyarországon olvasáskutatást csinálni -- tudniillik akkor még tömegek olvasták ezt a regényt --, szóval azokban a szép időkben még minden másképpen volt. (A minap tettem föl a kérdést egy magyartanárnak készülőkből álló egyetemi csoportban, hogy ki olvasta Bulgakov halhatatlan remekét, amikor kiderült, hogy még a szerző nevét sem hallotta senki… Az Iskola a határonból -- szerzőnk másik klasszikus, ezredforduló utáni olvasáskutatásának tárgyából -- ketten olvastak el 70-80 oldalt, de „nem bírták tovább, mert nem történt benne semmi”.)
         Kamarás István azonban ma is úgy véli: „minden másképpen van”, merthogy akár néhány 8-12 éves kisgyerek is „tudóssá” képezheti ki magát, ha olyan felnőttekkel akad dolguk, akik komolyan veszik őket. Semmi mást nem tesz ugyanis velük „Nagyapa kolléga”, mint hogy kíváncsi rájuk, s akár még arra is hajlandó, hogy a saját nézeteit módosítsa a gyerekek véleménye alapján. „Nagyapa kolléga”vezetésével indulnak ugyanis egy nyáron azok a szociológiai kutatások Balatonfenyvesen, melyek rendkívül tanulságosak lehetnek mindannyiunk számára: „Mi van a bevásárlószatyorban?”, „Kik, miért és hogyan olvassák a Micimackót?”, „Milyen fagylaltot esznek a balatonfenyvesiek?”, „Ki ad a koldusnak? Miért igen? Miért nem?”, „Miért kell Wolfné nevét megjegyezni?”
           Anya, Apa és Gizi nagymama, a „jeles magyartanár” állandó aggodalmai feleslegesnek bizonyulnak: ha a kölyköknek értelmes feladataik vannak, mindenre képesek, hogy elvégezzék azokat. Például egy percig sem kell őket noszogatni, hogy időben keljenek fel vagy ebédeljenek, ha szociológiai kérdőívezést kell elvégezni mondjuk egy piacon vagy akár egy vallási közösségben.
           A titkos kutatónaplót az egyik főszereplő gyermek írja, az ő szemszögéből látjuk a felnőtt világot: s ez a felnőtt bizony nagyon esendő. Előítéletektől terhes, állandóan magyarázkodásra szorul, mindig időzavarban van és főképpen nem tudja komolyan venni saját gyermekeit. Rájuk csak Nagyapának és a Százéves Olvasáskutatónak (a szerző alteregója a regényben) van ideje. De hisz aki már száz évet megért, annak pár nap vagy pá hét igazán semmi -- így még számítógépezni is megtanulhat a gyerekek segítségével.
           Ezért minden úgy történt, mint a mesében: a közös kutatások eredményeképpen A Micimackó fogadtatása, hatása és értelmezése a magyar általános iskolások körében címmel megszületett tanulmányt „Százéves kollégánk elküldte (…) a Könyvtári Figyelőbe, ahol nagyon megörültek neki, mert meg voltak vele elégedve, őneki meg azért, mert azt hitték, már régen meghalt (85.).”
          Kamarás István ifjúsági regényének legfőbb érdeme talán éppen az, Hogy megejtő öniróniával tud rátekinteni saját tudományára és egész munkásságára. Ő igenis mer(t) „bohóc” lenni. Ehhez pedig emelkedett lélek és bátor szellem szükségeltetik minden korban.
 


 

 

 

Tarján Tamás (levele) Tegnap érkezett és örömmel, köszönettel fogadott Titkos kutatónaplódat délután és éjjel elolvastam. Egy hajdani vízmérő (=vízfogyasztás-vizsgáló), aki a lakások legbensőbb helyiségébe (a WC-be) is bejutott, nem hagyhat sokáig parlagon heverni olyan könyvet, melynek vele bizonyára nagyjából egyidős Nagyapa-szereplője a hőmérő-pályán két életszakaszban is karriert csinál. (Tegyük hozzá: e sorok írójának apja, Dr. Tarján Károly Yervant ügyvéd a Fővárosi Távfűtő Művek villanyszerelője volt - lift-karbantartói éveit követően -, s ez is egy szál az OJD-i családképhez. Az már magánjellegű megjegyzés, hogy apám halálának épp tegnap volt a 37. évfordulója.)
Igen szép a könyv - ügyesek a kis-Kamarások -, remek a tartalma, mert bár néha a húzó és a szóismétlés-korrigáló piros ceruzával bele-beleszúrtam volna, ez teljesen mellékes a jobbnál jobb fejezetek sorában. Biztosra vettem már a Tartalom láttán, hogy a Wolfné-fejezet egyik koronája lesz a műnek; úgy is lett (az átirat-módszer lehetőségeiről és moráljáról nekem is hatalmas vitáim vannak tanítványaimmal). De a többi is ott holtverseng egymással az élmezőnyben: a karácsony-, a Micimackó-m a vallásosság-fejezet. Plasztikusak a figurák, számomra főleg a Gizi/Géza páros, valamint Jakabos, de ők is csupán elsők az egyenlők között.
Sajnálom, hogy nem vehettem részt a kutatásban!
Kézfogással, az egész csapatot üdvözölve: T


 Komáromi Gabriella (levele) nagy szeretettel köszöni meg a könyved "bűbájos barátnéd", akinek nagyon-nagyon viszontagságos az élete. A vonaton oda-vissza kiolvastam nagy-nagy élvezettel. Milyen mesés könnyedséget adtál ezeknek a bájos kutatókalandoknak. Az elmúlt héten cudar kórházi kalandjaim voltak, de szombaton már előadtam a Lázár Ervin Napokon Sárszentlőrincen. Vathy Zsuzsának is mutattam a könyved. A rácpácegresi gyerekek megsértődtek volna a kérdésedtől. Pedig először fel akartam olvasni egy részletet. Elálltam tőle. Még hogy ők ne tudnák? Gratulálok, István! Ez az egyik legjobb könyved.


Péterfi Rita

Véleményem szerint egyedülállót alkottál, műfajt teremtettél! A kiadó akár sorozatban is gondolkodhatna, melynek ez lenne az első kötete. Első mondatától az utolsóig szellemes, informatív, lebilincselő, szórakoztató. Az ismeretterjesztés magasiskolája.Biztos, hogy felveszem arra a listára, melyet pedagógusoknak szoktunk adni, ha alternatív kötelezőket, ajánlott olvasmányokat kérnek tőlünk.Kisebb gyermekünk azt kérte, hogy a második kötetre vonatkozó kérését tolmácsoljam feléd: a pszichológiáról mint tudományról szeretne hallani tőled - hasonló formában.A kiadónak - csakúgy mint a borítót készítő családtagoknak - csak gratulálni tudok.Visszafogottan ízléses, küllemében is a tartalomhoz igazodó, nagyon eltalált műalkotás lett.Köszönöm az élményt! És várom, várjuk a folytatást!

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.