Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


karácsonyi könyveim

2020.12.14

 

Kedves Barátaim,

még kapható három karácsonyi és a most megjelent legújabb könyvem:

 

Betlehembe kéne menni. Karácsonyi mesék. Budapest, 2006. Móra

Sűrű pelyhekben hull a hó. Az állatkertben a dél-amerikai tapír és a vízidisznó angyalokat lát, és égi eledelt lakmározik. A Hárompúpú pedig elmeséli, hogyan történhetett, hogy még siheder teve korában Betlehembe vitte a háromkirályokat. Hamarosan maguk a napkeleti bölcsek, Gáspár, Menyhárt és Boldizsár is megjelennek a mesekönyv lapjain, persze nem egészen úgy, ahogyan a karácsonyi történetből ismerjük őket. Vagy mégis ugyanúgy? Megismétlődhet-e minden évben szent történet akár a kelenföldi lakótelepen vagy egy iraki hadikórház falai közt? Kamarás István meséi Krisztus születésének csodás eseményét modern világunkba helyezve, különböző kultúrájú és világképű gyermekek számára teszik mindenkor aktuálissá és megélhetővé.

 

megrendelhető: https://konyvudvar.net/betlehembe-kene-menni-karacsonyi-mesek.html

 

Karácsonyi angyal. Budapest, Luther kiadó

 

Bő évtizeddel az Ipiapi atya evangéliuma után újabb meghökkentő bibliai parafrázisokkal jelentkezik Kamarás István. Ezúttal a karácsonyi történet motívumait és központi üzenetét helyezi bizarr módon mai körülmények közé. Ezért aztán a megszokott angyalok, pásztorok és királyok mellett felbukkan pingvin, apáca, sőt még kacsacsőrű emlős, pelikán, tapír, vakegér, hárompúpú teve, lantmadár, buszsofőr, agysebész és emelődaru is. S ha ez nem volna elég, akkor megismerkedhetünk a három zsákos emberrel, a kacsával, a csizmás kandúrral, a kisharanggal és személyesen a böhöm nagy pézsmatulokkal is. Közben pedig a budapesti hajléktalanok Szűz Mária szerepére Janics Natasát kérik fel, és amikor az olimpiai bajnok kajakos ezt elfogadja, akkor ők zúgó „Hajrá, magyarok!”- ban törnek ki. (Jól mutatja a bibliai történethez képest felgyorsuló időt, hogy kis hazánkban immár nem köszönti ez a buzdítás Janics Natasát.) A barlangistálló mellett pedig hósipkásan ott toporog Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, aki ugyan József szerepét nem fogadta el, de annál boldogabban jeleníti meg az agg Simeont… Ha figyelmesen nézzük ezt a tódításaiban is mélyen őszinte könyvet, akkor az egyik rajzon a szerző arcát is felismerhetjük. Nem a nemzetközileg jegyzett vallásszociológusét, hanem az atyai jóbarátét, a testvérét, aki büszkén vállalja az OJD címet: ő az Ordo Joculator Dei, vagyis az Isten Bohócainak Rendje tagja. Örülünk, hogy annak az egyháznak a kiadója jelentetheti meg ezt a könyvet, amely közösség Kamarás István szerint egy, az egyházak számára sok kísértést kínáló korban is igyekszik hitelesen megélni a jézusi hitet. Fabiny Tamás püspök   

 

több helyen is megrendelhető interneten keresztül

 

Kamarás István OJD: Karácsonyi zengedelem. Budapest, 2020. Szent Gellért Kiadó

Kamarás István OJD karácsonyi mesekönyvei sorában ez a nagyobbacskáknak (12-től 120 éveseknek) szóló több szempontból is rendhagyó. Ebben nem angyalkák hozzák a karácsonyfát, hanem aga Jézus csönget be egy újbudai tízemeletes panelház lakásaiban.  Ahol befogadják, részt vesz az ottaniak családi ünneplésében vagy ― ahol nincs ilyesmi ― megosztja velük magányukat, annyiféleképpen, amennyifélék ajtót nyitnak neki: szegények és tehetősek, hívők és nem hívők, katolikusok és másvallásúak. Más mesékben a Megtestesülés szegények, hajléktalanok, cigányok, menekültek és megszomorítottak körében történik: egy óceániai Apuapuapun, palesztin pásztorok között, a Magyar Szentföldön, Kuruttyánban és Baktapölöskén. A betlehemezések sem szokványosak, mert ezek is Szent Ferenc Szegényei Alapítvány szellemiségét képviselik: a panelrengetegben a háromkirályok özvegy Wolfnéval és a Szomorú Bohóccal együtt követik a csillagot, Baktapölöskén cigánygyerekek idézik föl az óceániai Születést, a lampedusai tengerparton pedig maga Ferenc pápai betlehemezik bíborosaival az Afrikából menekült Juszufnak, Mirjamnak és a kisded Jesuának.

 

megrendelhető: https://szentgellertkiado.hu/termek/karacsonyi-zengedelem/

 

 

és a most megjelent

Kamarás István OJD: Istenbohócai. Budapest, 2020. Ecclesia Kiadó

Az Aprószentek plébánia félkegyelmű sekrestyése, az cigány önkormányzat ötgyerekes családanya hitoktató  titkára, a biokertészet agrármérnöke és fejlesztő pedagógus felesége, a református gyülekezet lelkésznője, nyugdíjas pénzügyes egykori párttikár, a rózsafüzér társulat nyugdíjas állatgondozó bokor-vezetője  (mindannyian egyházaskeveiek), a Tan-erő Mozgalom professzor emeritus oktatáskutató aktivistája; a Greenpeace-önkéntes nyugdíjas matematika tanár és nyugdíjas magyartanár és nyelvész felesége, a Szent Szív plébánia nyugdíjas kisegítő lelkésze, a Vasas Szurkolók Körének nyugdíjas szerszámlakatos aktivistája, a nyugdíjas diétás-nővér és üvegfestő; az Ökumenikus Vasútmodellezők és az Ellenzéki Terepasztal vasútmérnök kezdeményezője, a nyugdíjas alkotmányjogász akadémikus, a nyugdíjas villanyszerelő és méhész; az Oltalom Karitatív Egyesület nyugdíjas angoltanár az aktivistája; a szociálpszichológus, ferences szegénygondozó nővér; a  nyugalmazott katolikus megyéspüspök; a nyugalmazott evangélikus püspökhelyettes; a nyugdíjas hegesztő Falkafolk együttes egykori ütőhangszerese (mindannyian fővárosiak és a Tádé atya lelkigyakorlatainak résztvevői), mind együttesen a szentferenci ihletésű Istenbohócai Rendetlen Rend tagsága. Az evangéliumi derű jegyében létrejött rend alapítója a Salamon szigeteken misszionáló szaléziánus Tadeus Waramunga, akit rendfőnöke 2001-ben Magyarországra küldi misszionálni, mivel innen menekült egészen Óceániáig, hogy elkerülje a „klerikális összeesküvésben” való részvételért (vagyis a kispapokból álló Jézus-Rock együttes megalapításáért) járó büntetést. Hazatérve Tádé atya az istenhátamögötti Egyházaskevén megalapítja az Istenbohócai Rendetlen Rendet, ennek a történetéről szól ez a kisregény, mely egyaránt hordozza az utópia, a szociográfia, a szatíra és a misztérium jegyeit.

 

megrendelhető: http://www.ecclesia.hu/?id=b931c60cb6db4fdb8bdbbc5eac3fa8a4&p=termeklap&tkod=15694

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.